Kategorier
Fra nyhetsbildet

Nye norske kostråd kan forebygge livsstilsykdommer

http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=151

Nasjonalt råd for ernæring, oppnevnt av Helsedepartementet, overrakte den 31.01.11 sin rapport om Nye Norske Kostråd til Helsedirektoratet. Rapportens navn er «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer». Det er mye spennende informasjon her, og rapporten er tydelig på at «Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert». Arbeidsgruppen har gått igjennom mengder av vitenskapelig materiale, som er lagt til grunn for sine uttalelser.

– Det er behov for å satse på økt forebygging av sykdommer, og vi må handle nå for å sikre fremtidens helse og velferd, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør på Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet forteller at de nye kostrådene er mer konkrete enn de tidligere rådene og at denne rapporten sier mer om hvilke mengder som anbefales av for eksempel fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt og fullkorn. De forteller også at målet med kostrådene er at folk flest skal ha et godt grunnlag for å sette sammen et kosthold som kan forebygge kroniske sykdommer som hjerte-karsykdommer, noen kreftformer, type 2-diabetes, overvekt og fedme.

Rapporten kommer bl.a med råd om at vi bør spise mye frukt, grønnt og grove kornprodukter, hver dag. Den anbefaler også å begrense inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, samt redusere inntak av salt, og produkter med mye sukker. Vann er anbefalt tørstedrikk. Selvsagt anbefales det også regelmessig fysisk aktivitet.

Rapporten på 353sider kan du laste ned i sin helhet fra Helsedirektoratets hjemmeside: http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00322/Kostr_d_for___fremm_322509a.pdf

Her er imidlertid en oppsummering av kostrådene (og fysisk aktivitet), som er betraktelig kortere: http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00322/Oppsummering_av_kos_322519a.pdf

Her er dette omtalt på Helsedirektoratets hjemmeside: http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/nye_kostr_d_kan_forebygge_livsstilsykdommer_788064

Ett svar til “Nye norske kostråd kan forebygge livsstilsykdommer”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *